Har du en idrettsskade?

Hvis du har fått en skade i din idrett med smerteopplevelse og funksjonstap er det viktig å avklare hva som er årsaken. Når vi finner forklaringen, kan vi gi deg den behandlingen som mest sannsynlig gir best tilheling og funksjon for deg.

Utredning hos Idrettslege Kåre Ulevåg

Vi kan tilby dynamisk ultralydundersøkelse som et tillegg til den kliniske undersøkelsen der det er hensiktsmessig. Ultralyd av muskel-, sene- og leddstrukturer egner seg best ved skader i armer og bein.

Ultralydundersøkelse

Ultralydundersøkelse av muskel-, sene- og leddstrukturer er et godt radiologisk alternativ i utredningsprosessen og har flere fordeler. Ultralyd er pasientvennlig, smertefritt, raskt og uten bivirkninger. Et ledd kan også beveges ved undersøkelsen slik at ledd og bløtdelene tydeligere kan vurderes. I tillegg kan det gjøres tiltak som kalkskylling, samt presis deponering ved en injeksjon.

Kaare_final_3 1

Kåre Ulevåg, godkjent Idrettslege NIMF og spesialist i Fysikalsk Medisin og Rehabilitering.

Vi utreder og behandler:

Spesifikke idrettsskader kan oppstå som følge av idrettsspesifikke krav. Slike skader kan variere avhengig av idretten med de spesifikke bevegelsene og påkjenningene som de ulike idrettsgrenene gir. Noen idretter har særpreg med multiple gjentakende belastninger over lang tid, mens andre er risikoidretter for akutte skader.

Skadeforebyggende tiltak er viktigst. Vi kjenner til mange faktorer som kan redusere risikoen for skader i idrett.

Noen eksempler på skader med navn fra idretten kan være tennisalbue, golfalbue, jumpers knee, kastskulder, kastalbue.

Stressreaksjoner i knokkel er en skade som kan oppstå som følge av langvarig og repeterende belastning på benvev. En knokkel kan belastes med større krefter enn den er bygd til å tåle. Belastningsreaksjon kan dermed oppstå i en knokkel som en stressreaksjon eller -brudd. Noen knokler er mer utsatt for dette enn andre. I foten kan det hyppigst forekomme i hælknokkelen / calcaneus, fotrotsknokler og i framfoten i metatars nr 2 og 3. Det forekommer også i skinnbeinet i leggen / tibia samt i lårhalsen eller bekkenet.

Stressreaksjoner i knokler forekommer med overhyppighet hos idrettsutøvere.

Idrettsbrokk eller sportsbrokk er en smertetilstand i fremre lyskeområde og forekommer typisk hos mannlige fotballspillere. Dette er mest sannsynlig en belastningsrelatert smerte i bevegelsesapparatet tilhørende strukturer i fremre lyske- og bekkenområdet.

Restitusjonsmangel eller en «dårlig fungerende utøver» refererer til en tilstand der en idrettsutøver opplever redusert prestasjonsevne gjennom en tidsperiode. Årsaker til dette synes å være multifaktoriell. Noen og vesentlige faktorer som kan bidra til restitusjonsmangel synes å være utilstrekkelig hvile og restitusjon, søvnmangel, for store treningsbelastninger over lengre tid, mentalt stress, belastninger og trening under en samtidig pågående infeksjonssykdom, ernæring- og kostholdsstatus, «energibalanse».

Belastningsstyring betyr planlegging av treningsinnholdet. Det gjelder å trene mest mulig, riktigst mulig, treningsmengde og treningsintensitet, spesifikk konkurransebelastning, med variasjon og alternativ trening, nok restitusjon, basistrening, periodisering, osv.

Gjennom belastningsstyring vil en utøver mest sannsynlig oppnå de beste prestasjonene i konkurranser og forebygge mot idrettsskader.

Ingen utøvere er like. Dermed er dette individuelt og bør tilpasses den enkelte utøver.

RED-S fenomenet har noen likheter med «dårlig fungerende utøver» hvor en idrettsutøver opplever redusert prestasjonsevne. Årsaker til dette synes å være multifaktoriell. Noen og vesentlige faktorer som kan bidra til restitusjonsmangel synes å være utilstrekkelig hvile og restitusjon, søvnmangel, for store treningsbelastninger over lengre tid, mentalt stress, trening under en samtidig pågående infeksjonssykdom, ernæring- og kostholdstatus. Det synes særlig at energibalanse med for lavt energiinntak blir vektlagt som viktig faktor. RED-S fenomenet innebærer at kroppens ulike organer kan få en funksjonssvikt dersom det ikke er nok energi tilgjengelig for kroppens organer. I tillegg til redusert prestasjonsevne kan det bl.a. oppstå hormonelle forstyrrelser, redusert beinmineraltetthet, svekket immunsystem, angst/depresjon.

I idrett er skadeforebygging og basistrening avgjørende for å optimalisere prestasjonen og redusere risikoen for skader.

Forebygging er å ta ivareta det du har av opprinnelige normalt og frisk vev, og samtidig gjennomføre trening som bidrar til av vevskvalieten blir ytterligere styrket. Dette er spesifikk fysisk trening / basistrening med regelmessighet over tid.

Skadeforebygging handler også om restitusjon, kosthold, mentale faktorer, risikovurderinger mot ulykker i idretten, div ytre forhold som kulde/vær/bekledning, utstyr, osv.

Kundevurderinger

Ekstremt kompetent
Ekstremt kompetent
fra legelisten.no
Les mer
Jeg tror Ulevåg er en av de beste på sitt fagområde i hele Norge. Han er meget kompetent og vil anbefale alle som kan ha nytte av å benytte ham. Han er meget god på seneskaper o.l.
Kunnskapsrik og engasjert!
Kunnskapsrik og engasjert!
fra legelisten.no
Les mer
Først av alt en lege som liker å trene og forstår hvorfor trening er viktig for pasienten. Fikk raskt time, god tid under konsultasjon og svært effektive øvelser som gjorde at jeg ble helt bra. Jeg liker at han bruker god tid på å lytte, deretter forklare hva han undersøker og til slutt konkluderer med. Verdt hver krone!
Høy kompetanse
Høy kompetanse
fra legelisten.no
Les mer
Jeg opplevde Ulevåg som meget kompetent på sitt fagområde. Han hadde også en unik fremgangsmåte for å finne diagnose og forklare pedagogisk godt trinnene etter hvert som han gitt gjennom dem. Anbefales på det sterkeste.
Behagelig og effektiv
Behagelig og effektiv
fra legelisten.no
Les mer
Jeg fikk time på kort varsel. Legen var flink til å forklare hva han undersøkte og hvorfor han gjorde det på den måten. Han ga meg også tid til å summe meg når det ble for smertefullt, tok seg god tid og var ikke stresset. Kom litt sent inn men det er sånn det er hos leger for tiden. Lett å finne kontoret, greit skiltet, fin parkering utenfor. Tilgjengelig for rullestolbrukere, litt trangt venterom. Privat lege, så ikke vanlig legepris men lavere enn forventet.
Grundig og særdeles dyktig
Grundig og særdeles dyktig
fra legelisten.no
Les mer
Som en aktiv person i flere idretter, og store mengder løping på hardt underlag har jeg fått noen skader opp gjennom. Etter sist skade (adduktor tendinopati), henvendte jeg meg direkte til Ulevåg. Fikk time med kort ventetid, diagnose og treningsprogram. Sliter du med belastningsskader, muskelplager, seneplager med mer. Anbefaler jeg Kåre Ulevåg på det varmeste. Han holder til i Tvedestrand, og personlig kjører jeg gladelig 2-3 timer for en sjekk og konklusjon hos han, enn å bruke flere timeavtaler hos diverse andre. (Se hele innlegget ved å klikke på omtalen).
Ida Alexandra Kazik
Ida Alexandra Kazik
fra Facebook
Les mer
Anbefales på det varmeste! Dr. Ulevåg er en ekstremt kunnskapsrik og erfaren fysikal medisiner.
Bente Hanssen
Bente Hanssen
fra Facebook
Les mer
Vel verdt prisen! Kort ventetid, og alt utført i en fei ; både ultralyd, god undersøkelse, og treningsøvelser med god veiledning slik at man vet hva man kan gjøre selv for å bli bedre! Anbefales!
Ivar Erdal
Ivar Erdal
fra Facebook
Les mer
Dr. Ulevåg er verdt hver krone! Har lagt igjen noen tusen der... men som sagt... verdt det
Previous
Next